Vooraf
In deze Nieuwsbrief van Clarezia meer over het winterprogramma in de kerstweken en daarna, een aanzet voor het lenteprogramma, twee bijzondere ‘retraites’ en een scherpe aanbieding voor de eerste weken van januari: skiën, winterwandelen, excursies én - tussen 6 en 15 januari - elke avond héél erg lekker exotisch -vegetarisch- eten van 4 jonge, Nederlandse gastkoks, en dat alles met 17% korting.
Het is nu nog steeds schitterend herfstweer in het Voorrijndal. Zonnig, niet te koud, blauwe luchten en op een enkele keer na nog geen spoor van sneeuw. In de ochtend zie je vaak een dikke laag mist in het dal hangen, maar op onze hoogte is het helder. Er wordt nog volop gewandeld en gefietst, door anderen. Onze geplande sluiting op 4 november voor de halfjaarlijkse ‘Betriebsferien’ kwam dit jaar eigenlijk te vroeg met dit prachtige weer, maar in ieder geval hebben degenen die de herfstvakantie in Clarezia hebben doorgebracht bijna zomerse dagen meegemaakt, eind oktober.
Ondanks een qua weer nogal wisselend jaar, heeft Clarezia een heel goéd jaar achter de rug. Naast onze terugkerende gasten hebben we ook veel nieuwkomers mogen begroeten die ons gelukkig meestal hebben laten weten dat ze vaker willen komen. De bijzondere formule bewijst zich nog steeds: geen franje, geen luxe, geen tv, maar wat meehelpen, samen dingen doen en ondernemen in een gemoedelijke en comfortabele ambiance, die ook nog betaalbaar is, en dat allemaal hoog in de bergen omgeven door een wondermooie, ongerepte natuur.
We zijn blij dat het aantal boekingen blijft toenemen. Dat is erg welkom, want de kosten stijgen - ook in Zwitserland - en we moeten kunnen blijven investeren. Het Kleine Huis is 60 jaar oud, het hotel 40 jaar oud. Beide gebouwen zijn gedateerd. Met wat ‘patches’ her en der komen we een heel eind, maar op den duur worden structurele verbeteringen onvermijdelijk. Een voorbeeld is de oliekachel in het Kleine Huis. Die zouden we dolgraag door een groenere installatie vervangen - net zoals in het hotel is gedaan -, maar daarvoor hebben we de middelen nog even niet. Wat een mooie vooruitgang is die we wel al hebben kunnen uitvoeren, is de installatie van zonnepanelen op de balkons van de beide gebouwen: “Winterstrom” voor ook de dagen dat de daken vol sneeuw liggen.
Clarezia is een werk-in-uitvoering, maar stap voor stap wordt het hotel steeds mooier én duurzamer. We hebben dit seizoen ook nieuwe koks mogen verwelkomen, Martin uit Slowakije en Petr uit Tsjechië. Ze zullen de rol overnemen van Claudia Cadonau, die behalve de ‘huishouding’ ook 2x per week het avondeten verzorgde, en van onze vaste kok Marcel Nayen, die in september uitgevallen is en een functie elders heeft gevonden. Met het nodige kunst- en vliegwerk - en de hoog gewaardeerde hulp van velen, ook uit het dorp - heeft iedereen in het hotel toch uitstekend te eten gekregen. Dat allemaal als inleiding tot de kern van deze nieuwsbrief, het uitgewerkte winterprogramma en een voorproefje van het lenteprogramma. Het winterprogramma belooft, denk ik, veel goeds. Met Anne de Lange krijgen we een nieuwe Gastgeber in huis, die een ervaren reisleidster is en van wanten weet met wintersport. Ze gaat je ook meenemen naar de skigebieden van Laax, Obersaxen of Sedrun/Andermatt. André van der Leeuw is er ook weer bij, en zorgt tezamen met onze lieve vrijwilligers voor de winterwandelingen die we naast het skiën óók blijven doen. En er is muziek, tekenen en yoga, onder andere. Het hotel zit praktisch vol in de kerstvakantie, net als -nu al- in de voorjaarsvakantie. Er zijn in de kerstperiode alleen nog een paar kamers over in het Kleine Huis: om die ook vol te krijgen geven we ‘last minute’ een busreis naar Clarezia cadeau. Januari staat in de Alpiene hotellerie bekend als ‘Loch’, een stille tijd na de kerstperiode. Maar ook een tijd waarin de pistes het rustigste zijn. In deze periode geven we 17% ‘Rabatt’ op bijna alles tussen 6 en 24 januari. In de eerste 10 dagen na de kerstvakantie wordt er ook nog fantastisch en exotisch voor je gekookt door een stel jonge koks uit Nederland, onder het motto ‘Licht&Lekker. Ook als je alleen maar af en toe een luchtje wilt scheppen in de frisse berglucht rond Clarezia, moet de gedachte aan elke dag verfrissend gezond, maar heel erg lekker eten aanlokkelijk zijn. In de tweede periode (16-24 januari) is het eten ook uitstekend, met veel vers uit de regio, maar ligt het accent weer gewoon op het buitenleven, met skiën - bijvoorbeeld in Laax of Andermatt, onder begeleiding van Anne- en stevig bergwandelen, onder de deskundige begeleiding van Margreeth Heynis. Wij van Clarezia hopen maar dat iedereen in ons winterprogramma iets van haar of zijn gading vindt. We hebben er ons allerbest voor gedaan.
|